Module Producer

Tijdens de verschillende lessen en modules Producer leren we je alles wat je moet weten over en wat er allemaal komt kijken bij het produceren van elektronische muziek. We gebruiken apparatuur en software van Ableton, een toonaangevende DAW (Digital Audio Workstation) waar veel grote producers mee werken.

Elke les bestaat natuurlijk uit een stukje theorie, maar we gaan vooral aan de slag. Iedere leerling heeft zijn eigen producer-set en hoofdtelefoon. Veel ‘hands on’ dus, want al doende leert men!

In 4 modules kun je jezelf opwerken van een beginner tot een gevorderde pro.

Module PD01 (Producer basis)

In deze eerste module van 5 lessen leer je werken met Ableton Live. De basis van het programma in session- en arrangement view, audio- en midi clips en je gaat aan de slag met drums, synthesizers en samplers. We bekijken en analyseren ook alvast een complete track zodat je een idee krijgt van wat er allemaal bij produceren komt kijken.

Na deze lessen heb je een idee hoe een producer kleine muzikale ideeën mixt en gebruikt en kun je simpele tracks maken met Ableton. Je hebt de benodigde basiskennis en weet of je ermee door wilt gaan.

Module PD02 (Producer basis vervolg)

Deze tweede module van 5 lessen geeft verdere verdieping. Zo komen o.a. drum racks aan bod en gaan we een pakkende beat programmeren met beats en bars. We verkennen verschillende genres door de swing en groove te veranderen.

De volgende stap is het maken van baslijnen en melodieën met behulp van de editor, synthesizers en samplers. We bekijken de session- en arrangementview van Ableton wat uitgebreider en maken gebruik van zgn scenes.

In deze module maken we ook een begin met het gebruik van verschillende grid gebaseerde controllers, zodat we de muziek die we maken ook echt kunnen ‘bespelen’.

Na deze module ben je in staat om een eigen pakkende track te gaan maken die we in de volgende module verder kunnen perfectioneren.

Module PD03 (Producer gevorderd)

Je hebt inmiddels een goede basis gelegd en wil verder. Je gaat een eigen track produceren met alles wat daarbij komt kijken. Het gebruik van verschillende drumkits, synthesizers en samplers. Welke plugins gebruik je en wat kun je er mee?

Een stuk synthese komt ook aan bod: het gebruik van synthesizers om eigen geluiden te maken zodat je een herkenbare sound kunt neerzetten.

We gaan werken met effecten, gebruiken equalizers, compressie en galm. Maar ook side chain en automatisering komen aan bod.

We gebruiken verschillende controllers uitvoerig zoals de Push, Launchpad en APC, en bekijken de voordelen en de verschillen.

Na afronding van deze module ben je Ableton Live de baas en heb je nog meer inzicht in wat er allemaal komt kijken bij het produceren van een EDM track.

Module PD04 (Producer gevorderd vervolg)

De laatste module van 5 lessen. We bekijken het mixing/mastering proces waarbij je al je geluiden in je track tot een goed klinkend geheel kunt samenvoegen. Je leert je track afwerken tot het klaar is om te gebruiken in een (eigen) dj-mix.

We behandelen samplerate, bitdiepte en bestandsformaten die in de muziekindustrie worden gebruikt.

Met warping ontstaan eindeloze mogelijkheden om eigen- en andere tracks te combineren en te veranderen. We maken mash-ups, remixes, edits en bootlegs van divers materiaal en ontdekken dat we eigenlijk alles naar eigen smaak kunnen omzetten. Loops, samples, mixen en gebruik van drum racks en synths maken echt alles mogelijk.

In deze laatste module is ook ruimte om specifieke onderwerpen nog eens extra aandacht te geven zodat je hierna klaar bent om zelf als producer aan de slag te gaan.

Alle modules zijn zowel privé als in kleine groepen te volgen. Het spreekt voor zich dat bij privéles het tempo en onze aandacht speciaal afgestemd is op jou. Dus niet wachten op anderen maar direct door, of net die extra oefening omdat het allemaal wat te snel voor je gaat. De groepslessen zijn vanaf 3 leerlingen en gaan door bij voldoende belangstelling. De lessen zijn geschikt voor alle leeftijden vanaf 10 jaar.

Het is aan te raden om tijdens of in ieder geval na de 2e module (Producer basis vervolg) een eigen DAW in bezit te hebben, zodat je thuis goed kunt oefenen. Want alleen door veel te oefenen en eigen composities te maken krijg je de producer-skills echt onder de knie.

Losse privélessen zijn ook mogelijk, beginner of gevorderd. Je produceert bijvoorbeeld al maar wilt een specifieke vaardigheid verbeteren, of wat meer kennis opdoen over een specifiek onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan een verdiepingsslag op plugins en VST’s, het gebruik van externe midi apparatuur of alle ins en outs van specifieke (eigen) controller hardware.

Met de Online-module kun je thuis echt aan de slag. 2 weken lang apparatuur in huis dus zelf onbeperkt oefenen. Daarnaast zijn er gedurende deze 2 weken 4 contactmomenten van een half uur, waarbij we 1 op 1 instructie geven, privéles dus!

Mail ons voor meer informatie of om je aan te melden!